PÍSEČNÁ V sobotu to opravdu vonělo v celé Písečné. Konal se tam totiž další ročník Kulinářského festivalu. Prvenství si odnesla Jana Lysková a její dýňový zákusek.
Ústředním tématem letošního písečanského Kulinářského festivalu byly dýně a cukety. Přihlášeno bylo 14 soutěžních jídel. Porota ve složení Jadzia Szkandera, Lucie Moržolová, Marcela Szebestová, Ludmila Byrtusová a Eva Lysková měla tedy opravdu nelehký úkol.
Servírovaly se dýňová marmeláda, pomazánka z pečené dýně, dýňová omáčka s hovězím a knedlíkem, zapečena cuketa, dýňový džus, cuketová buchta s angreštem, cuketové zelí, cuketová boloňská směs, cuketová pizza, cuketová bábovka, dýňový zákusek, dýňová pomazánka, zapečena dýně z masem a tajemství pana Cukeťáka.
Po ochutnání všech přihlášených jídel porota rozhodla že na 6. místě skončila Monika Pilchová se svou dýňovou marmeládou, 5. místo obsadila Marcela Szebestová a její bábovka, 4. místo patřilo Elišce Moržolové se zapečenou cuketou, 3. místo vybojoval jediný muž v soutěži Milan Sabol s tajemstvím pana Cukeťáka, pomyslnou stříbrnou medaili získala Marie Nieslaniková a její dýňová omáčka s knedlíkem a vařeným hovězím. Zlato bezkonkurenčně si letos vybojovala Jana Lysková se svým dýňovým zákuskem. Autorka vítězného receptu nám prozradila, že hlavní ingrediencí byly vlastnoručně zavařené dýně, nechyběla smetana, tvaroh, želatina a piškoty.
Zároveň z kulinářskou soutěží probíhala i soutěž pro děti do 12 let o nejlépe vyřezanou dýni. Návštěvníci svými hlasy rozhodli, že třetí místo patří Aničce Sikorové, druhé pak Karlíku Byrtusovi (jak prozradil, s dýni mu pomáhali kamarádi Vojta a Sebik). Vítězství slavil Honzík Sikora.
Nutno dodat, že hned na začátku Kulinářského festivalu, po úvodním slovu starosty obce Davida Ćmiela, každý dospělý návštěvník dostal na uvítanou welcome drink (v Písečné je to borovička). K jídlu byly placki a guláš. K velmi přátelské a sousedské atmosféře nemalou snahou přispěl i Jan Paszek svou hudební produkci. Prostě v Písečné měli krásné sobotní odpoledne provoněné dobrotami a přátelskou atmosférou.