BYSTŘICE Lokální festival jídla a pití, tedy Restaurant day, si bystřičtí užili v sobotu. Přestože se jednalo o první ročník této akce, stánků s nabídkou rozmanitých jídel bylo dost, návštěvníků ještě více.
Hlavním cílem akce, jež se zrodila před devíti lety ve Finsku, je bavit se, sdílet nové kulinářské zážitky a užívat si příjemnou rodinnou atmosféru společně. Malou restauraci si mohl v sobotu v Bystřici otevřít opravdu každý člověk, který si věřil, že umí navařit nebo napéct.
– Přiznávám, že i když se mi nápad uspořádání Restaurant day velice líbil, neměla jsem nejmenší tušení, jak celá akce dopadne. Uspořádání nové akce je vždy riskantní, protože nevíte, jaká bude reakce našich občanů. Ale vyplatilo se, zájem byl opravdu velký – sdělila vedoucí oddělení kultury bystřické radnice Irena Ondraszková.
Stánků s jídlem a pitím, které si otevřely jak celé rodiny tak skupiny přátel, bylo několik. Nabídka jídel byla rozmanitá – teplé a studené, sladké i slané. Na své si přišli i vegani. Ceny byly přijatelné, atmosféra skvělá. Prostě jeden velký rodinný piknik, na kterém jste mohli ochutnat jídla nejenom z české nebo polské domácí kuchyně, ale také vietnamské, italské nebo indické.