O bystřickém gurmánském pikniku

BYSTŘICE Výtečná všehochuť byla dopřána všem návštěvníkům druhého ročníku akce pojmenované Restaurant day, která se v Bystřici konala v sobotu. Najedli se všichni – děti i dospělí, zastánci tradičních i netradičních jídel, příznivci masa i zeleniny, sladkého i slaného.

Když se měl před rokem konat první ročník Restaurant day, tedy akce, ve které obyčejní lidé navaří nebo napečou pro jiné obyčejné lidi, vedoucí oddělení kultury bystřické radnice Irena Ondraszek byla plná obav, zda se místním nová akce zalíbí. Obavy se ukázaly plané, bystřičtí dobré jídlo mají totiž natolik rádi, že vcelku nevinný nápad se letos transformoval do podoby velkého rodinného gurmánského pikniku.

Jelikož úspěch Restaurant day  z velké části záleží od těch, kteří pro jiné vaří či pečou byť odvětví gastronomie není jejich hlavní obživou, zeptali jsme některých z nich, proč do toho šli.

Ve stánku pojmenovaném „Grill master“ s rojberkou, miniburgrem a bagetkou s osm hodin pečeným trhaným masem jsme potkali Mirka z Vendryně, povoláním ajťáka tedy pracovníka v informačních technologiích. Odpověď na otázku, proč tady je, měl jednoduchou: Láska k vaření. Zároveň dodal, že kuchařské zkušenosti nasbíral i jako člen Sdružení rodičů a přátel školy během školních radovánek, tudíž trému z premiéry na Restaurant day nijak velkou neměl.

„Kafe u Janicy“, které si v rámci Restaurant day otevřeli Jana (pracovnice v sociální oblasti) a Mirek (werkový), kromě kávy nabízelo buchty, bublaninu a medovníky. –  My jsme tady noví, v Nýdku na Hluchové bydlíme rok. A když už tady bydlíme, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Pokus to byl vydařený, buchty byly pryč raz dva.

Premiérově se na Restaurant day předvedlo také „Moderní gorolské bistro Kája a Pája“, které si otevřely dvě sestry z Bystřice. Nabízelo mezi jinými chléb s meruňkovou pomazánkou, s pomazánkou z červené řepy nebo s rillettes, tedy pomazánkou z  bůčku, vepřové kýty či boku a nemalého množství sádla. – Ona vždycky vymyslí něco šíleného, a já pokaždé řeknu ano – odůvodnila účast na akci jedna ze sester, nyní na mateřské dovolené, ale jinak vedoucí právního oddělení na ministerstvu průmyslu a obchodu. – Pravda je taková, že sestra ráda vymýšlí nová jídla a všichni je hodně chválí. Tak jsem si řekla, ať to jde zkusit – odvětila druhá sestra, povoláním vedoucí lékařka záchranné služby, která si vzala na starost pečení. Sestrám pomáhal bratranec.

„Piekarnia u starzika“ nabízela zejména domácí chleby, pomazánky a paštiky, které napekli a udělali Krzysztof a Filip z Milíkova. – O tym, że tu cosi takigo je, mi powiedziała moja żóna, bo wiy, że rod piekym a warzym, i czy bych to nie chcioł sprubować tak publicznie. No i żech sie przigłosił na ostatnióm chwile – sdělil našemu portálu vystudovaný právník Krzysztof. Jeho bratranec Filip dodal, že „jo móm rod wszystko koło gastronomie a na takich akcjach sie idzie moc nauczyć, tymuch tu je„. (Tady se přiznáme, že ačkoliv jsme pořídili několik fotek stánku včetně prodávajících, nějakým zázrakem se nám fotky v mobilu ztratily, tudíž je nemůžeme připojit, což je velikánská škoda, protože chleby i pánové vypadali skvěle).

Text a foto: ikz

Komentáře