Nejlepsze krepliki sóm od Michalików

JABLUNKOV První ročník Soutěže o nejlepší „kreplik“ zná svého vítěze. Porota rozhodla, že vítězství patří koblihám neboli pączkom usmaženým podle receptu „od starki“, tedy receptu rodiny Michaliků.

Soutěže o nejlepší „kreplik“, kterou minulý týden na Tučný čtvrtek uspořádalo Jablunkovské centrum kultury a informací, se zúčastnili čtyři soutěžící. – Popravdě řečeno, byla jsem trochu skeptická. Jednalo se o první ročník a zároveň platil nouzový stav. Čtyři soutěžící proto považuji za velmi dobrý výsledek a již nyní mohu říct, že příští rok se bude konat druhý ročník této soutěže – uvedla ředitelka JACKI Gabriela Niedoba.

Ten nejchutnější „kreplik“ vybírala porota ve složení: dámy Zdeňka Chybidziurová a  Miluška Jalubská za jablunkovský Klub Důchodců, kněz jablunkovské farnosti Alfréd Volný a Zuzana Bazgierová za JACKI.

Po kaloricky náročném rozhodování se porota usnesla, že nejlepší „kreplik je od starki“, tedy koblihy usmažené podle receptu dnes 91leté nestorky rodu Michaliků. Nutno dodat, že vynikající chuť „kreplików“ byla dosažena tím, že většina ingrediencí byla domácí.

Recept na Krepliki od starki

1 hrnek mléka
8 dkg droždí
150 g cukru
120 g másla
1 kg hl. mouky
8 vajec – 2 celá + 6 žloutků
Špetka soli
Štamprle rumu
Na smažení – olej nebo sádlo
Na plnění – domácí povidla
Foto: JACKI

Komentáře