Gorolweb speciál: Hospodská story, část 4.

REGION Hospody a restaurace prožívají v současné době krušné chvíle. Na to, jak situace opravdu vypadá, jsme se zeptali hospodských či šéfů restaurací. Dnes se k současné situaci v gastronomii se vyjádří Petr Lanc z Lidového domu v Třinci.

Všem šéfům restaurací, hospod a bister jsme položili stejné otázky: Jak fungují v současném režimu? Jak je to nyní s jejich zaměstnanci? Pomůže vám stát nebo třeba majitel restaurace či nemovitosti, kde se pohostinství nachází? Můžou vám nějak pomoct řadoví občané, aby si po skončení výjimečného stavu mohli zase v klidu sednout do své oblíbené „knajpki“?

Jejich odpovědi jsme zveřejňovali postupně, každý den jednu. Dnes na otázky odpovídá Petr Lanc z Lidového domu v Třinci.

Jak si už mohli hosté všimnout, jsme zavřeni a to úplně! Nemáme možnosti jakéhosi výdejního okénka a ani nejsme přesvědčeni, že by nás těch pár prodaných porcí jídla nějak zachránilo. Třeba pizzerie jsou na to přizpůsobené, rozvážejí jídlo až do domu, určitě mají ztrátu i ony, ale mohou tak fungovat i teď, kdežto my máme uděláno všechno tak, aby klient přišel za námi. My  mu poskytneme servis tady.

V současnosti nemohu zaměstnat lidi, se kterými máme jen „dohodu“, ale své kmenové zaměstnance zatím držím a doufám, že Kurzarbeit to nějak pokryje. Vláda totiž neustále mění podmínky a hodně mých kolegů z branže učinilo kroky, které už jsou nevratné a nedostanou nic. Vláda slibuje a vyhlašuje každý den, že pomůže, ale zatím nikdo neviděl ani korunu, natož nějaké formuláře či kontakty, kam se ozvat. My nechceme, aby nám stát hradil zisky, ale pomohl ve mírnění ztrát! A pak… za poslední čtyři roky stouply vstupy, mzdy, výdaje na energie o spoustu desítek procent nahoru, ale ceny jídla jsme navýšit nemohli. To by tu nikdo nepřišel. Finanční zásobu jsme si nemohli udělat tak, jak vláda říká, že jsme měli šetřit v blahobytu.

Ohledně případného zmražení nájmu budu s majiteli teprve jednat. Nikdo však neví, jak dlouho to bude všechno trvat. Musíme si pomoct sami. A třinčané? Po skončení karantény začněte, prosím, do hospody chodit na pivo a jídlo tak, jak jste chodili i před coronavirusem. Nepropadejte letargii. Chovejte se jako předtím. To nám bude stačit.

A ještě jedna věc. Prosím vás, buďte k sobě shovívaví a nebrojte proti sobě. Každý máme nyní větší problémy.  Zaměstnanci i zaměstnavatelé. Do této šlamastiky jsme spadli společně. Musíme si navzájem pomoci a tím bychom to mohli překonat rychleji.

Komentáře