A je to. Patové a Matové už jsou zase u kotlů

REGION Podvečerním procházkám odzvonilo. Pat a Mat zřejmě obchází vesnice a roztápí lidem v kamnech.

Ať se člověk dnes ocitl po 15 hodině v Písečné, Písku nebo v Bukovci a jinak tomu určitě nebylo ani v ostatních vesnicích na Jablunkovsku, bylo lepší vypnout v autě ventilátor.

Vyrazit na procházku znamenalo, že vám mezi zuby budou skřípat poletující zplodiny z komínů.

Že se s příchodem mrazíků topí, není nic divného, ale divné je, že po všech těch doporučeních a radách, které neustále omílají v televizi i v médích nebo na obcích, si lidé nedají říct.

Nejde o to, že by všichni házeli do kamen špatné palivo, ale ve většině případů prostě neumí topit. I z uhlí, když se dobře zatopí, totiž může jít z komína tenký světlý dým.

Než po roztopení přivřeme kotel, měla by na něm být teplota okolo 70°C a poté bychom ji měli udržovat nad 60°C. Z komína by tím pádem měl odcházet jen slabý světlý dým. Nezapomenout na horní i dolní přívod vzduchu.

„Nejhorší je kotel naložit a zavřít přívod vzduchu. Ono to sice vydrží dlouho, ale zamoří se tím široké okolí produkty nedokonalého spalování jako je oxid uhelnatý nebo polycyklické aromatické uhlovodíky,“ podotkl kominický mistr a soudní znalec v oblasti komínových systémů Zbigniew Ondřej Adamus z Třince.

Jana

Komentáře