Každému rádi vysvětlíme, co je těžké k pochopení

ROZHOVOR Galerie města Třince na rok 2020 chystá bohatý program. Milovníci současného umění se mohou těšit například na talentovaného a oceňovaného výtvarníka Jana Výtisku, výstavu vedenou kurátorem Piotrem Sikorou z Meet Factory v Praze nebo na díla Karla Adamuse, který patří k nejvýznamnější žijícím umělcům pocházejících z Třince. Na koncept a program třinecké galerie v letošním roce jsme se zeptali její kurátorky Kataríny Klusové.


Co nového přinese rok 2020 pro Galerii města Třince?
Obsahově projekt na letošní rok je protkán průřezovým tématem “lokální identita versus globální myšlení”, které slouží jako takové vodítko pro jednotlivé výstavní projekty i doprovodné akce.

A to znamená…

Kromě spolupráce s autory samotnými budou tvořit program i respektované instituce a hostující kurátoři. Takže dramaturgický výběr a soustředěnost jednotlivých projektů bude o něco efektivnější a pestřejší. Polovina výstav budou samostatné projekty. Polovina zase kolektivní výstavy. Umělci budou z Polska, Slovenska, Ukrajiny a samozřejmě z Česka. Budeme mít několik výstav regionálních umělců. Prezentovat se budou instalace, malby, ilustrace, plastiky i fotografie.

Takže na kolik výstav se můžeme letos těšit?
Galerie města Třince bude letos mít 16 výstav – tedy 18, protože jeden projekt se přesunul na letošní rok. Dva projekty budou ve veřejném prostoru –  a to na třineckých zastávkách a také budeme zajišťovat výtvarné zpracování betonového kruhu na Štefánikově ulici, kde se konaly oslavy 17. listopadu a zasadil se tam památný buk.

Pravdou je, že třinecká galerie ráda současné umění. Ne každý mu však rozumí…
Chci proto každého vřele pozvat, aby naší galerii dal šanci. Každému rádi vysvětlíme, co je těžké k pochopení.

Foto: Archív Kataríny Klusové

 

Komentáře